Exposities met bruiklenen van archeologische vondsten
Klooster Yesse in Martinikerk
In de Martinikerk is nog tot en met 30 juni een expositie te zien over klooster Yesse. Dit klooster stond in het huidige buurtschap Essen en werd in 1215 gesticht als vrouwenklooster van de Benedictiner orde. In 1594 werd het klooster opgeheven en in de jaren erna zijn alle restanten verdwenen. Bouwmaterialen werden hergebruikt en alleen een deel van de kloostergracht is nog in het landschap aanwezig. Vanaf 2010 wordt er op het voormalige terrein van het klooster archeologisch onderzoek verricht door het Archeologische Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
In de kooromgang van de Martinikerk zijn vele bijzondere vondsten van de opgraving en enkele pelgrimsinsignes uit het depot van de Gemeente Groningen tentoongesteld. Ook in de Universiteitsbibliotheek en in de Groninger Archieven vinden parallelle exposities over klooster Yesse plaats. In de vitrine in de hal van het gemeentelijke kantoor aan het Harm Buiterplein (nabij station Europapark) liggen ook vondsten van de opgraving.
350 jaar Gronings Ontzet in Groninger Museum
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de stad werd belegerd door de bisschop van Münster Bernard van Galen, beter bekend als Bommen Berend. Op 23 april werd in het Groninger Museum een expositie geopend over dit onderwerp en later dit jaar volgt ook het Museum aan de A (voorheen Noordelijk Scheepvaartmuseum) met een expositie. Bij die expositie zijn ook stad-Groninger vondsten aanwezig.
Manifestatie Bitterzoet Erfgoed
Inmiddels is ook de Manifestatie Bitterzoet Erfgoed begonnen, een serie van lezingen, exposities en wandelingen over en langs sporen van het slavernijverleden in Groningen. Het Museum aan de A bereidt een expositie voor over dit onderwerp die vanaf eind juni te zien zal zijn.