Archeologie
Monument & Materiaal voert specialistisch onderzoek uit voor de gemeente Groningen. Vrijwel alle materiaalsoorten bevinden zich in het depot en iemand kan zich binnen M&M in een specifieke materiaalsoort specialiseren. Medewerkers bij archeologie werken aan de conservering en documentatie van bodemvondsten van metaal, hout, keramiek, leer, bot of glas. Ook worden vondsten getekend en gefotografeerd. Deze specialisten schrijven ook over de vondsten voor opgravingsrapporten in de serie Stadse Fratsen of publiceren hun onderzoek in het jaarboek Hervonden Stad en Land. Deelname aan educatieve projecten over archeologie of het inrichten van tentoonstellingen in ons eigen pand of daarbuiten zijn ook regelmatig terugkerende werkzaamheden.
Gemeentelijke Bewaarplaats voor Bodemvondsten
Onderstaande video, gemaakt door Marcia de Keijzer, toont de werkzaamheden in ons archeologisch depot, de Gemeentelijke Bewaarplaats voor Bodemvondsten aan de Westerbinnensingel in Groningen.
Cultuurhistorische waardenkaart van de gemeente Groningen
Op deze kaart staat informatie over historische objecten en archeologische waarden in de gemeente Groningen, waaronder monumentale, karakteristieke en beeldbepalende panden. Ook kunt u in het programma verschillende historische kaarten, luchtfoto’s en bodemkaarten bekijken en over elkaar heen leggen. Het is dus géén gedrukte, papieren kaart.
Hervonden Stad
Dit jaarboek wordt uitgegeven in samenwerking met de gemeente Groningen en behandelt onderwerpen van archeologie, bouwhistorie en restauraties in de gemeente Groningen. De artikelen zijn bedoeld voor een breed en geïnteresseerd publiek. De reeks is in 1996 gestart. De boeken zijn te koop bij de Stichting Monument & Materiaal en in de boekhandel.
Stadse Fratsen
Stadse Fratsen zijn voornamelijk archeologische opgravingsrapporten van de Gemeente Groningen en Stichting Monument & Materiaal. Ook is er in deze serie een aantal materiaalstudies gepubliceerd.