Woensdag 17 Maart: Online Lezing "Het kookboek van Occa Ripperda. De verrassende keuken van de 17de eeuw."

Wij weten veel over de Gouden Eeuw. Tenminste, dat denken we. De schoolboekjes en tv-programma’s vertellen veel over Rembrandt en Amsterdamse burgemeesters maar niets over het leven van de zeventiende- eeuwse Groninger adel. Het 1000 recepten tellende kookboek van Occa Ripperda, geboren in 1619 te Farmsum en overleden aan het Zweedse hof in Stockholm, geeft een unieke kijk in de keuken van de Gouden Eeuw, die tegelijk verrassend en herkenbaar is. Kleine afstand van grond tot mond, seizoensgebonden eerlijke groenten én rijke exotische smaken: allemaal niets nieuws onder de zon. Vier eeuwen geleden kende Occa Ripperda het ook al. Tijd om dit persoonlijke kookboek te leren kennen - en natuurlijk te proeven! In deze lezing stelt Redmer Alma (historicus en archivaris van Kasteel Twickel te Delden (Overijssel)) Occa Ripperda en haar kookboek voor en geeft daarbij het Groninger culinaire tijdsbeeld. Vervolgens toont kok Dennis Klompsma (kok en eigenaar van de zelfoogsttuin Tuin voor Zwaantje te Annen) hoe hij een paar zeventiende-eeuwse gerechten op tafel zet. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Monument & Materiaal en Groninger Archieven. In verband met de lockdown zal de lezing uitsluitend online te volgen zijn. De lezing zal live gestreamd worden via een link op de website van de Groninger Archieven.

Online viaLezing "Het kookboek van Occa Ripperda. De verrassende keuken van de 17de eeuw."


Lezing terugkijken

Monument & Materiaal zet zich in voor het vergroten van de kennis over cultuurhistorie in Groningen. Minimaal drie keer per jaar organiseert de stichting lezingen in de Groninger Archieven. Deze zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Vanwege de corona pandemie zijn deze de lezingen niet meer toegangkelijk  voor publiek en worden deze lezingen online uitgezonden. Op deze plek kunt de U de lezingen terugkijken.