Nieuwsbrief juni 2024

OMARM EEN STUKJE OUD GRONINGEN

Open depot van oude bouwmaterialen en archeologie, vrijdag 14 juni 12.00-16.00u

Historische bouwmaterialen
Monument & Materiaal beheert een indrukwekkende opslag van oude bouwmaterialen, gered uit gesloopte  of verbouwde panden. Materialen zoals deuren, schouwen, tegels zijn beschikbaar voor herplaatsing in oude huizen.

Kom kijken in het open depot en misschien keer je met een stukje oud Groningen terug naar huis!
Tijdens het open depot bieden we bezoekers de mogelijkheid om uit een selectie van minder gangbare materialen (denk aan fragmenten van natuurstenen ornamenten, vloertegels of glas-in-loodramen) iets te kunnen aanschaffen. Een liefhebber of kunstenaar kan het gebruiken als decoratie of als onderdeel van een kunstwerk.

Open archeologisch depot gemeente Groningen
Dezelfde dag opent het archeologisch depot zijn deuren tijdens de Nationale Archeologiedagen.

Het programma:
12.30 en 14.30 uur:  rondleidingen door de opslag van vondsten en bij de werkruimtes voor specialistisch onderzoek (max. 10 personen).
13.30 uur:  workshops waarin u zelf een aardewerken potje of vaasje weer in elkaar kan zetten, van alles leert over dierlijk botmateriaal of onderzoekt hoe zaden er onder de microscoop uitzien (max. 4 personen).
15.30 uur:  een vondsten-spreekuur  waar door uzelf gevonden scherfjes of botjes door deskundigen bekeken worden.
De toegang is gratis.


"De herontdekking" van de bedstedewand uit Sneek

In 2016 is aan de Stichting Monument & Materiaal een beschilderde bedstedewand geschonken door het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Lange tijd waren we in de veronderstelling dat deze wand afkomstig was uit Workum. 
Inmiddels heeft het historisch onderzoek, verricht door Marianne Ootjers, uitgewezen dat deze 18e-eeuwse betimmering afkomstig is uit Sneek, hoogstwaarschijnlijk uit het pand aan Grootzand 68. Door Bette Alma is een 3D-reconstructietekening op schaal gemaakt van deze bijzondere wand. 

We zijn op zoek naar een passende bestemming voor deze unieke bedstedewand. Organisaties, musea en particulieren die een eind 18e-eeuws pand bezitten in de omgeving van Sneek en nog een kamer over hebben voor dit prachtige interieurelement, kunnen zich bij ons melden. We gaan graag in overleg over de mogelijkheden van herplaatsing.


Vraag over lezingen M&M

De laatste lezing van M&M was weer zoals vanouds goed bezocht. Met een opkomst van meer dan 70 mensen hebben we de bezoekcijfers van voor de coronapandemie bereikt. Dat willen we natuurlijk in de toekomst vasthouden. 
We weten zelf niet goed waaraan we dit succes te danken hebben. Was het: het thema, de spreker, de publiciteit, de locatie of wellicht het tijdstip wanneer de lezing gehouden werd? 
Dat laatste gegeven willen we graag peilen.
Bezoekt u liever een avond- of een middaglezing?  Stuur uw antwoord naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Archeologie in de vitrine

Ontvangstruimte in voormalige school, nu NCG en Gemeente Groningen, A.H. Homanstraat 23 Ten Boer
In de ontvangstruimte is een vitrine gevuld met vondsten uit archeologische onderzoeken uit de voormalige gemeente Ten Boer. Zo ligt er een pelgrimsinsigne uit circa 1500 van de Dobbestraat in Woltersum, liggen er botjes van een hond en een wolf uit de 1e eeuw na Chr. van de Hamplaats uit Ten Boer en liggen er (zie foto hierboven) eveneens uit Ten Boer kogelpotscherven uit de 9e eeuw na Chr. van de vroegere wierde Fivelhörn (is nu locatie van kindcentrum Dijkshorn). 

Museum Wierdenland Ezinge, 26 /4 - 1/11/2024
SPINNEN MET BOT, WEVEN MET PLANTEN
Expositie over textiele werkvormen vanaf de vroegste wierdebewoning.

Enkele textiele vondsten uit de collectie gemeente Groningen zijn er te zien, onder andere de oudst gevonden breiwerken uit de 16e eeuw. Het betreft het kousje en de want uit de gracht van het Kasteel van Alva en in juli en augustus de Praediniusbaret’ uit de beerput van de Latijnse school van Groningen.
Het boek Textiel in Context van Hanna Zimmerman over dit 16e-eeuwse textiel is gedurende de expositie te verkrijgen. 


Nieuwe publicatie: Oude en nieuwe werken

16 mei jongstleden is het boek Oude en nieuwe werken, Bladeren door de lagen van de Helperlinie gepresenteerd. Deze publicatie omvat verhalen en uniek beeldmateriaal rondom de geschiedenis van de Helperlinie en de recente nieuwbouw op zijn fundamenten.
Het boek ligt bij de boekhandel en bij M&M voor de aanschafprijs €24,99. U kunt het boek ook bestellen via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Begunstiger Monument & Materiaal

Wilt U ons werk steunen? Wordt dan begunstiger van onze stichting. Stichting Monument & Materiaal is aangewezen als zogeheten culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Schenkingen zijn daarom fiscaal geheel aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Uw donaties zijn van harte welkom via IBAN NL32 INGB 0000 0253 43. Wij zijn degenen die al gedoneerd hebben zeer erkentelijk!